Saturday, December 31, 2011

Tahun Baru Permulaan Baru

Dalam beberapa jam lagi kita akan berganjak ke tahun yang baru iaitu 2012.Banyak perkara yang telah berlaku sepanjang tahun ini.Tahun depan menjanjikan pelbagai cabaran.Tahun depan aku akan memikul pelbagai tugas yang agak mencabar.Tahun depan juga aku kena mula berjimat cermat kerana aku dalam proses memiliki rumah sendiri.Khamis lepas baru saja aku menandatangani dokumen perjanjian dengan Darulaman Reality atas urusan pembelian rumah.Baru saja booking.Harap-harap takde masalah nanti dengan Bahagian Perumahan pasal nak apply loan kerajaan.Duet booking pun bayar pakai duit bonus kerajaan bagi.Thanks PM.

Sunday, December 18, 2011

Beruk vs Manusia Beruk


Ini namanya beruk,kerjanya memetik kelapa.Tapi jangan jadi beruk dijalanraya hingga menyusahkan pengguna jalanraya yang lain.Apatah lagi jadi beruk dalam masyarakat,menyusahkan masyarakat saja.Tiada guna satu sen pun.Baik jadi macam beruk ni.Ada juga guna untuk masyarakat.

Si Pemain Bola Cillik

video
Laksana seperti nama diberi,Afif minat sungguh bola.Kalau keluar tue kerja nak beli bola saja.Kalau dalam tv ada siaran or iklan orang main bola,minat sungguh dia tengok.Leka jer.Tambah-tambah sejak baru dapat kaki ni.

Bini Aku Mula Beraksi


Setelah sekian lama baru bini aku mula pegang mesin jahit.Asal pun anak tukang jahit baju dalam kampung.Masuk politeknik pun bidang fesyen.Kes taknak menjahit pasal taknak pakai spek.Last-last kena menjahit jugak pasal nak buat langsir rumah sendiri.

Friday, December 16, 2011

Akibat Afif Tidur Awal & Terjaga

Aduhai semalam hampir-hampir tak boleh tidur.Afif semalam tidur awal dalam bilik.Lepas semua dah bentang tilam plus toto kat ruang tamu and get ready nak tidur barulah angkat Afif keluar.Sebelum tidur pakatlah sembang-sembang dulu.Ntah macamana tersedar la pulak Afif ni.Dia terasa cergas la pulak.Dok nak berjalan la pulak.Mulut pun sibuk pot pet bercakap.Tanya itu ini.Tegur itu ini.Semua cakap silap-silap ni tak tidur la semua.Nasib baik pujuk-pujuk tidurlah jugak balik Afif.Kalau tak siaplah tak tidur la aku semalam.

Tuesday, December 6, 2011

Duit Sudah Ngalir

Semalam bini aku ajak gi Kok Lanas.Ajak gi Kedai Kain Hasmadi.Hajatnya nak beli kain buat langsir.Dah bercita-cita terlalu lama nak jahit langsir.So pergilah petang semalam.Belilah kain yang dicita-citakan.Habis la jugak dekat 3 ratus hengget.Puas hati muka bini aku tengok.Nasib baik nak jahit sendiri.Anak tukang jahit baju katakan.

Sunday, December 4, 2011

Afif Tolong Ibu Menyapu

video
Afif sekarang cukup pantang kalau tengok orang pegang penyapu.Dia pun sibuk la nak tolong menyapu.Penyapu lebih panjang dari dia pun takde hal.Aku nak menyapu gak.Rajin sungguh anak ayah.Kalau kita mengelap perabot,dia pun nak tolong jugak lap.Kalau tak bagi mengamuk la.Terpaksa la bagi.Takpe teruskan kerajinan Afif ni sampai besar.Ayah ibu suka sangat kalau Afif rajin macam ni.Boleh tolong ibu ayah kemas rumah.Jangan tolong tambah semak sudah.Ibu ngamuk baru tau,kat ayah jugak Afif ngadu nanti.

Kebebasan Yang Dinanti.


Afif la yang bebas,bebas berlatih berjalan.Afif balik kampung ni berjalan sakan dia.Tiap masa nak keluar rumah jer.Mentang-mentang duduk kampung,tanah luas.Nak keluar berjalan saja kerja.Jalan sambil sibuk tengok binatang yang ada di sekeliling rumah.Cukup suka tengok lembu.Nampak kereta sibuk pula nak naik kereta.Nasib tak baik siap ambik kunci kereta tunjuk ke kereta sambil mulut sibuk buat bunyi macam kereta.Pandailah sangat tue.Tambah suka bila ramai makcik pakcik nak tolong dukung takpun bawak jalan-jalan.Mandi pun seronok.Mandi kat luar rumah.Ayah dia pun sibuk mandi kat luar.Pakai air telaga.Best weh.Sejuk jer.Mandi pun dengan adik ipar lelaki sambil menyembang.Bini pun bising suruh cepat naik.Hehehe.

Saat Yang Di Nanti


Ni merupakan gambar yang aku tangkap semasa ketibaan mak dan abah di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim, Alor Star dari Tanah Suci.Jelas boleh dilihat kegembiraan di muka mereka dapat melihat anak,menantu dan cucu menanti kepulangan mereka walaupun bukan semua.Yang menanti pun gembira melihat mereka melangkah keluar dengan sihat.

Afif dah naik haji.


Afif bergaya sakan pakai baju jubah dengan lebai maktok tokabah beli di Madinah.Nampak baik dan sopan jer anak ayah ni.Ada sapa nak meminang tak?

"Lepak"ing di Pantai


Petang semalam dalam kebosanan tetiba bapa mertua aku ajak ke pantai.So beramai-ramai lah ke pantai,bukan nak mandi pun.Cuma lepak-lepak ambik angin jer.Ombak jangan citer la.Punyalah tinggi.Berlipat-lipat ombak.Kalau mandi juga memang nak cari maut la.Tak pasal keluar muka surat depan Metro selepas jenazah ditutupi oleh suratkhabar.Afif mula menjerit taknak turun dari dukungan pasal takut bunyi ombak.Tapi bila dapat peluang main pasir.Sakan dia main.Puas pujuk suruh berhenti.

Saturday, December 3, 2011

Holiday Oh Yeah

Untuk meraikan my second wedding anniversary semalam,kami buat makan-makan soto dengan makan kek jer.My wife yang beria nak makan kek.Layan je lah.Dah kek sedap makan je lah,soto pun makan sampai ke malam.Akibatnya sakit perut pasal kuah pedas.Hahaha.Cuaca di sini pun kejab mendung,kejab panas,kejab hujan.Bila la nak banjir.Nak main air ni,nak gi tahan pukat ni.Hahahah.

Thursday, December 1, 2011

My 2nd Anniversary

Hari ini merupakan ulang tahun kedua perkahwinan aku.Aku bersyukur kami masih berpeluang menyambut bersama.Kali ini disambut di kampung dimana kami di ijab kabulkan.Esok baru nak sambut makan-makan sikit.Makan dengan keluarga saja,tanda bersyukur.Afif pun dah besar.Makin bijak,makin lasak,makin ligat.

Rezeki Banjir

Pantai Timur buat masa ini sibuk pasal banjir.Rezeki pun melimpah.Selalunya kita nak makan ikan siakap kena gi restoran makan ikan siakap stim,sweet sour,3 rasa pelbagai.Tapi bapak mertua aku dapat dari mana ntah.Dia dapat seguni ikan siakap hasil pening air banjir.Berpuluh-puluh ekor ikan siakap.Apalagi,makan ikan siakap saja 2 3 hari ni.Ikan siakap goreng kunyit biasa pun ada.

Horey Cuti Sekolah

Cuti sekolah yang panjang menjelang sudah.Gembiranya rasa dihati.Inilah masa untuk berehat menenangkan fikiran selepas setahun penat lelah mengajar.Cuti panjang inilah peluang untuk isteri aku bertemu keluarganya di Pasir Puteh,Kelantan puas-puas.Syukurlah perjalanan bebas dari “jem”.Kereta pun aku dah buat “tinted” baru kerana yang lama dah mula mengelembung khususnya cermin belakang.”Tinted” yang baru ni lebih selesa dan gelap sikit.Barulah selesa Afif dalam kereta tak panas.

Aduhai Lesen Mati

Aku sibuklah mencatat tarikh penting di planner baru.Waktu itu barulah sedar lesen aku mati pada 15 November yang lepas,sedangkan tarikh hari tu dah 24 November.Berjalan sakan aku meronda,padahal lesen dah lama mati.Masya-allah.Pergilah ke Kompleks Kerajaan Persekutuan di Anak Bukit untuk me”renew” lesen aku.Sampai je JPJ tengok kosong jer.Nak “renew” setahun je.Tapi kerani JPJ bagitau sekarang ada sistem baru dimana lesen boleh diselaraskan dengan tarikh harijadi.So aku suruh dia check tengok kalau selaras kena bayar berapa.Tengok-tengok dia kata percuma.Jadi bila diselaraskan,lesen aku akan mati setahun setengah lagi,sedangkan bayaran dibuat hanya untuk setahun.Syukur Alhamdulillah.

Kepulangan Mak dan Abah


Tanggal 29 November penantian berakhir sudah.Selepas 49 hari mak dan abah selamat kembali selepas menunaikan haji di Tanah Suci.Mereka berangkat ke sana pada 4 Oktober lepas di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim, Kepala Batas, Alor Star Kedah.Penerbangan kembali pada mulanya dijangka pada pukul 3 pagi namun pihak Tabung Haji menelefon memaklumkan bahawa penerbangan mereka ditunda ke jam 6 pagi.Hanya aku,adik ipar aku,adik dan 2 orang anak saudara aku pergi ke lapangan terbang untuk menyambut kepulangan mereka kerana yang lain perlu berada dirumah untuk membuat persiapan.Rasa sungguh bersyukur apabila melihat mereka di balai ketibaan.Segala kebimbangan telah lebur bersama penantian.Syukur Alhamdulillah.Syukur bila mendengar mereka berjaya menjalankan ibadah haji dengan sempurna.Walaupun ada beberapa masalah namun syukur mereka mendapat pertolongan dari segala pihak yang berkenaan.Pihak Tabung Haji juga telah menjalankan tugas mereka dengan cemerlang.Cuma ada ketika mak terpaksa menggunakan kerusi roda (wheel chair) kerana kaki sakit dipijak oleh Pak Hitam (negro).Syukurlah abah mampu menjaga mak disana.Namun apa yang tak berubah keadaan di Tanah Suci ialah sikap orang-orang dari negara jiran kita,warga serumpun kita.Terlalu taksub perkauman kenegaraan hingga nak mengawal setiap lokasi tanah suci untuk kesenangan mereka saja.Masya-allah.Cuma agak kecewa bila mak dan abah baru menyedari selepas selamat tiba di rumah,ada beberapa barangan yang dibeli di Madinah telah hilang.Rupanya barang tersebut hilang ketika dibilik hotel di Madinah lagi.Entah salah letak ker,salah ambil ker.Hanya Allah SWT saja yang tahu.Namun kami bersyukur mereka telah selamat kembali.Yang paling gembira ialah cucu-cucu mereka,khususnya Muhammad Afif Zakwan.Gembira sungguh dia melihat tok abahnya kembali.Tak boleh berengang saja.Syukur Alhamdulillah.